A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді, спорту та туризму Вендичанської селищної ради Могилів-Подільського району Вінницької області

Всеукраїнська благодійна організація “Даун Синдром”

Дата: 12.03.2024 14:41
Кількість переглядів: 4

Діяльність організації спрямована на допомогу та формування перспектив для людей з синдромом Дауна, щоб створити для них нові можливості у майбутньому. Ми співпрацюємо з різними організаціями та державними структурами задля розвитку й удосконалення інклюзивної освіти. Протягом періоду з 2011 по 2022 рік ми успішно впровадили проєкт "Перспектива 21.3", який виявився дуже результативним у впровадженні нових методик та програм у навчання дітей з порушеннями ментального розвитку у навчальних закладах. Головною метою цього проєкту було забезпечення можливості поєднання навчання та отримання професійної підготовки під час освітнього процесу у школі та подальшого працевлаштування для дітей з ментальними порушеннями. Результатом цього проєкту стало створення низки підручників, робочих зошитів та навчально-методичних посібників, яким надано гриф Міністерства освіти і науки України «Схвалено для використання в освітньому процесі».

На початку навчального 2023-2024 року, ми запустили тренінговий проєкт "Різні можливості – рівні права" для вчителів початкової школи, що працюють в інклюзивних класах у п’яти областях України, який реалізується за фінансової підтримки Благодійної організації «Фонд родини Загорій», що забезпечує безкоштовний доступ для учасників.

Цей тренінг спрямований на:

• Дослідницьку роботу: вивчення потреб вчителів загальноосвітніх закладів у спеціальних вузькопрофільних знаннях (техніках, методиках, розумінні специфіки підходу до організації навчального процесу та ефективної взаємодії команди супроводу) для роботи з дітьми з особливими освітніми потребами в інклюзивних класах.

• Навчальну підготовку: підвищення обізнаності вчителів початкової школи закладів загальної середньої освіти, які працюють в інклюзивних класах з учнями з інтелектуальними труднощами 4-5 рівнів підтримки, у специфіці поєднання двох систем освіти: спеціальної та інклюзивної, відповідно до концепції НУШ. Надання методик і технік інтеграції задля досягнення найкращого навчального результату в учнів з інтелектуальними труднощами в рамках НУШ.

• Мотивацію вчителів шляхом демонстрації досвіду тренерів у галузі спеціальної та інклюзивної освіти.

Проводячи навчання ми відзначили великий інтерес учасників до отримання практичних знань та їх подальшого використання у навчальному процесі, що відображено у їхній активності під час занять та в результатах проміжного анкетування. Ми готові й надалі працювати на покращення якості інклюзивної освіти в Україні. Наразі ми маємо можливість та хочемо створити схожий курс, але для вчителів середньої освіти 5-7 класів, які працюють в інклюзивних класах.

Впевнені, що наші цілі співпадають з загальним курсом усіх освітян України: створення освіти, яка враховує потреби й індивідуальність кожної дитини в нашій країні. Просимо вас сприяти проведенню опитування серед вчителів навчальних закладів, щоб зрозуміти потребу у створенні такого курсу для вчителів 5-7 класів, які працюють в інклюзивних класах.

Будемо вдячні, якщо ви поділитесь посиланням на анкетування https://forms.gle/on6jAT2y4HCc1ium8 у вашій професійній спільноті.


« повернутися

Вхід для адміністратора